Lassan 5 hónapja hagytam ott kis hazámat és elköltöztem a páromhoz külföldre, ezért a mostani posztban néhány érdekességet osztok meg a 2 ország között. Avagy, 10 különbség Magyarország és USA között.

Az USA gyönyörű ország, rengeteg egyedi dologgal, ámulatba ejtő látnivalóval, lélegzetelállító tájakkal, nagyon sokféle nemzettel. Nem véletlenül a világ egyik vezető nagyhatalma. Befolyása óriási az egész világot nézve és aki hosszabb távon itt van, ezt teljes mértékben érzékeli is.

1. Távolságok

Míg Magyarországon kb. 5-6 óra alatt eljutsz az ország keleti csücskéből a nyugatiba, addig itt egy államon belül simán utazol ennyit. Amerikában szinte lehetetlen autó nélkül közlekedni, és korántsem luxus az, hogy 17 évesen már a saját autódban ülsz. Az autópályák mellett egyébként szinte folyamatosan vannak benzinkutak, éttermek, pihenőlehetőségek. Sokkal több, mint nálunk. Nagyrészük gyorsétterem, hiszen tudjuk, hogy Amerika a gyorséttermek kánaánja.

a.) Amerikai kresz és jogosítvány folyamat

USA-ban a jogosítványt sokkal könnyebben és fair-ebb rendszerben teheted le. Miután 16 éves vagy, és megcsinálod a kreszt, kapsz egy engedélyt, amivel vezethetsz. De csak egy olyan személlyel akinek már van jogsija. Az előnye ennek az, hogy gyakorolhatsz sokkal többet, mintha csak egy oktatóval vezethetnél. A hátránya, hogy nyilván annak az autóján fogsz gyakorolni akivel vezetsz, és mivel az ugye nem oktató autó, így nyilván veszélyes is lehet, hiszen nincs benne plusz fék, sem semmi ami vészhelyzet esetén tudna segíteni. Nyilván egy oktatóval is gyakorolsz természetesen. A lényeg ott jön, hogy nem egy random, idegen vizsgáztató fog vizsgáztatni, aki vizsga 1 órás időtartama alatt ítéli meg a tudásodat, hanem az oktatód! Mivel vele vezettél, tudja már, hogy megy neked a vezetés, és nem kell, hogy esetleg lefizesd, ahhoz, hogy átmenj a vizsgán

b.) Jelzőlámpák, iskolabusz

A közlekedés nem tér el nagymértékben az otthonihoz képest, a legtöbb alap az ugyanaz. Van azonban néhány olyan meghatározó különbség, amiről érdemes említést tenni. Például a piros lámpa itt nem minden esetben jelenti azt, hogy nem mehetsz tovább. Ha jobbra kanyarodsz és nem jön semmi abban a sávban amelyikbe te tartasz akkor továbbmehetsz. Figyelve persze azt, hogy esetleg a másik sávból nem csinál-e valaki U kanyart, mert akkor annak elsőbbsége lesz. A magyar szabályokhoz képest itt az elsőbbségadás is nagyban eltér. Olyan, hogy jobbkéz szabály szinte náluk nem is létezik. Helyette majdnem mindenhol van Stop tábla. A Stop táblás kereszteződéseknél érkezési sorrendben van a továbbhaladás lehetősége. (Hát képzelem, hogy ez otthon mennyire működne😃)

Az egyéb vicces kreszjelzésekről a későbbiekben teszek említést.

A rendőrségnek itt más az egész kultúrája. Például nem állít meg mindenféle ok nélkül a rendőr, csak, hogy szivasson, mert épp szar napja van. Csak akkor van joga megállítani, ha valami olyat csináltál, ami szabályellenes. De azt is meg kell említeni, hogy sokkal nagyobb respektjük van a rendőröknek, mint odahaza.

 Iskolabusz:

Itt az óriási távolságok miatt, majdnem szinte házhoz jár az iskolabusz a gyerekekért. Van jónéhány megálló, ahova odagyűlnek a környékről a gyerekek és ott felveszi, majd hazafele le is teszi őket a sárga iskolabusz. Ha autóval jössz az iskolabusszal szembeni irányból, és a busz pont megállni készül, akkor kirakja a kis Stop tábláját, és Neked meg kell állnod. Akkor hajthatsz tovább ha a gyerekek leszálltak és átmentek az úton. Biztos jó móka lehet, kár, hogy ez Mo-n nem ennyire elterjedt.

2. Étkezési és élelmiszer kultúra

 a.) Gyorséttermek

Eszméletlen, hogy minden sarkon gyorsétteremlánc van. Nem csak pár cég van, mint Mo-n, hanem rengeteg, 2 kezemen nem tudnám megszámolni, annyiféle. Ami sajnos elkeserítő és sok mindent elárul, hogy a hamburger és a kola olcsóbb, mint a saláta és a víz.

Számomra megdöbbentőek azok a mennyiségek, amit az amerikaiak (nem diszkriminálva, de főleg a kövér emberek) tudnak megenni. Együltő helyükben betolnak 2-3 hamburgert, 1 liter kólát, és pár adag sült krumplit. Fergeteges kaja kánaán van itt, és aki nem figyel az egészségére, nagyon is rászokhat ezekre a műkajákra. Sajnos nem véletlen az sem, hogy Amerika az egyik legelhízottabb és legegészségtelenebb nemzet a világon. Magyarország is kezd erre az útra tévedni, de azért ott az éttermeknek, kávézóknak, cukrászdáknak és az otthoni főzésnek teljesen más feelingje és kultusza van.

Ami viszont a jó dolog ezekkel a kajáldákkal kapcsolatban, hogy egy csomó “diner” van, ahova el tudsz menni egy jót reggelizni a családdal. Általában szombaton és vasárnap úgy megtelnek ezek a helyek, hogy érdemes asztalt foglalni előre. Ezek közül a Waffle House azaz Gofri Ház, az ami nekem a legszimpatikusabb volt eddig. Olyan kis családias a hangulat, é legalább itt tényleg időt töltesz el a családoddal. Természetesen a tipikus amerikai reggeli kapható, a sós szalonna, tojás, zsemleféleségek, valamint az édességek határtalan netovábbja, a palacsintától kezdve, a gofrin, az édes verziójú bundáskenyéren át minden.

b.) Kiszolgálás és fizetés az éttermekben

Itt az éttermekben, szinte minden esetben odavezetnek az ülőhelyedhez, vagyis nem te választasz, hogy hova üljél. Miután kihozták az ételt, többször is jönnek ellenőrizni, hogy minden rendben-e az étellel, szeretnél-e még valamit. (Ez egyébként idegesítő is lehet, mert általában pont tele a szád, amikor mindezt megkérdezik😃)

A legtöbb helyen az üditődet automatikusan újratöltik, és nem számláznak érte pluszban. Amit nem szeretek, hogy amikor vizet kérsz, csapvizet hoznak (amiért egyébként nyilván nem kérnek pénzt.) Az ásványvizet külön kérni kell. Az amerikaiak egyébként szinte minden italt jéggel isznak télen-nyáron.

A fizetésnél pedig amennyiben kártyával történik, megkapod a számlát, majd elviszik a kártyádat a tranakcióhoz. Miután visszahozták, ráírhatod a számlára, hogy pontosan mennyi borravalót szeretnél adni, majd ezt utólag levonják a kártyádról. (Amikor a kártyádat már visszaadták ugye) Nem tudom pontosan ez a tranzakció hogy megy végbe, de hogy otthon nem működne az biztos😊

c.) Szupermarketek:

Ami nekem, mint egész életemben brit angolt tanult embernek furcsa volt, hogy “grocery store”-nak hívják a közérteket, még a nagy szupermarketeket is. A brit angolban ez zöldségest jelent.

Rengeteg feldolgozott, előre csomagolt, ezáltal semmiképp sem egészségesnek nevezhető édesség, csoki, cukor, péksüti, poralapú “étel” van a boltok polcain. Az ízvilágot tekintve, messze nem olyan finomak, mint az otthoniak. A kiszerelések pedig általában sokkal nagyobbak. Egy tej kapásból 4 literes, egy kenyér (rengeteg féle csomagolt kenyerük van) minimum 1 kg-osnak felel meg. Sajnos már Magyarországon is egyre nagyobb teret hódít a sok silány minőségű, viszont annál olcsóbb élelmiszer utánzat. Kevés ember tud főzni itt kinn úgy igazán. Ennek egyik oka, a rengeteg készétel, mikrózható és por alapú verzió, mert ezt csak össze kell dobni. Nyersanyagok helyett sokszor használnak előrecsomagolt keverékeket (pl.: palacsinta keverék.)

különbség magyarország és USA

Ami viszont egy pozitív dolog, és kifejezetten szeretem a szupermarketekben, hogy ahogy bejössz az áruházba, lehetőséged van letörölni fertőtlenítő kendővel a bevásárlókocsit.

különbség Magyarország és USA között3. Az amerikai kényelmes, leleményes, de néhány esetben furcsa (buta?) nemzet

Semmiképp sem szeretnék sértő lenni, de nehéz megértenem, hogy miért kell (számunkra) evidens dolgokra külön felhívni a figyelmet. Ezt komolyan nem tudják? Buták vagy feledékenyek? (Ennek a megítélését inkább az olvasóra bízom.) Van néhány olyan dolog, amire azt mondanád, hogy egyértelmű és még a hülye is tudja, ezért jogos a kérdés, hogy minek kell ezt külön feltüntetni?

  • Például a hajszárítókra minden esetben ráraknak egy kis címkét, hogy ne használd fürdőkádban. (oké, elvileg a gyerekek figyelmét kéretik felhívni rá)

különbség Magyarország és USA között

  • Az utakon minden kreszjelhez oda van írva, hogy mit jelent, vagy a jelek helyett sokszor csak szöveget jelenítenek meg. Ilyen például az egyirányú út, és rengetegszer láttam ‘wrong way’ azaz rossz irány táblát.

különbség Magyarország és USA közöttkülönbség Magyarország és USA között

 

  • Ami számomra vicc kategória, hogy szinte minden étterem, bolt és kávézó mosdójában fel van tüntetve egy kis táblácska, azzal a felirattal, hogy a dolgozóknak kötelező alaposan kezet mosni a mosdó használata után..Erre komolyan fel kell hívni a figyelmet?

különbség Magyarország és USA között

Kényelmesség:

Amit csak lehet, az amerikaiak úgy oldanak meg, hogy ne kelljen sok erőfeszítést tenniük. Ez egyben negatív és pozitív is. Például az egyik kedvencem az elektromos konzervnyitó, a konyhamalac és a ruhaszárítógép, de ezek lassan már Európában sem számítanak kuriózumnak. Az biztos, hogy ezek megkönnyítik a napi életet, viszont nagyon sok olyan dolog van, ami azt eredményezi (például a kreszjelek esete akár) hogy nem kell az agyukat használniuk.

  • Ami jó értelemben sokkoló élmény volt számomra, amikor elmentünk a gyógyszertárba egy krémet kiváltani, és beálltunk a “drivethrough”-ba. Ez ugye olyan, mint otthon a Mcdrive, tehát nem kell bemenned, kiszolgálnak miközben Te az autódban csücsülsz. Az alap ugyanaz, vagyis egy kis “beszélőkén” keresztül kommunikálsz az alkalmazottal, viszont a meglepetés itt érkezik. Van egy kis cső amibe bele kell raknod a receptet és a pénzt. Majd ezt a csővön keresztül “felszippantják” és eljut a gyógyszertári alkalmazott kezébe, aki pedig elküldi a krémet, és az aláírnivaló papírt ugyanúgy a kis csövön keresztül.

 

4. Optimizmus vs. pesszimizmus

Ami más itt kinn és jobban tetszik, hogyha idegen emberekkel vagy együtt egy helyiségben, legyen az egy közért, hotel, vagy bármi, tuti, hogy egy kis laza beszélgetésbe elegyedtek valamiről. Az öreg nénik méginkább beszédesek. Nyilván felszínes párbeszédek ezek és nem köttök örökre szóló barátságot, de itt legalább nem érzed azt, hogy zárkózott, magába fordult emberekkel vagy körülvéve. Tisztelet a kivételnek, ez azért Mo-n is megesik, de ott az emberek többsége lehajtott fejjel megy és nem nagyon kezdeményez beszélgetést senkivel. Sem. Ami a magyarokat illeti, sajnos híresek vagyunk a pesszimizmusunkról, a panaszkodásról és arról, hogy milyen szar nekünk. Az angol legalább minden köszönésnél megkérdezi, hogy, hogy vagy! Az más, hogy nem minden esetben vár választ, de ami még pozitívabb, hogy a válasza az esetek nagyrészében nem negatív, hanem pozitív ugyanerre a kérdésre.

Szinte bármelyik boltba bemész, az eladók odajönnek és megkérdezik hogy segíthetnek-e (nem nyomulós módon, hanem segítőkészen.) Sőt Rád köszönnek az eladók, és mosolyognak, és illedelmesen el is köszönnek! Ebből az otthoni kereskedelemnek is lenne mit tanulnia.

Ami egyébként nyilván magyar szemmel más, az az, hogy sok esetben tényleg azt érzed, hogy USA a lehetőségek országa. Itt olyan dolgokból is meg tudsz jól élni, aminek otthon nem nagyon van (egyelőre) létjogosultsága. Az egyik barátunk például állatszitter, és az emberek amíg elutaznak nyaralni, vagy akár dolgoznak, fizetnek neki szép összegeket azért, hogy ellása a háziállataikat, illetve akár ott is aludjon, hogy az állatok ne legyenek egyedül.

5. Pénzbeli és fizetésbeli különbségek

Szinte összehasonlíthatatlan a 2 ország ebben a témában… Az USA-ban mások az adók is (államonként eltérnek), jóval magasabbak a fizetések. De ezzel szemben minden drágább is, mint otthon. Amíg Mo-n 1000 $ (kb. 292.000 Ft) már jó fizetésnek számít, itt akár megkeresheted egy Starbucksban mondjuk.

Arányaiban jobbak a fizetések itt kinn, és ha ügyes vagy könnyen félre tudsz tenni, nem számít luxusnak, menni nyaralni, vagy akár több autót tartani. Otthon ehhez azért átlagon felüli fizetést kell kapj.

Itt az esetek nagy többségében, kártyával fizet mindenki. Azt is meglepve tapasztaltam, hogy mindig többe kerül a termék, mint az ár ami az árcímkén szerepel mert azt mindig fizetésnél számoljá hozzá.

6. Rengeteg házon nincs kerítés

Annak ellenére, hogy a bűnözés mértéke elég magas az USA-ban, rengeteg ház épül kerítés nélkül. (nyilván a kertvárosra gondolok.) Lehet, hogy az is hozzásegít ehhez, hogy legális a fegyvertartás és a legtöbb államban lepuffanthatod a betörőt. (Ami vicces, hogy Virginia államban például, csak szemből lőhetsz a betörőre..) 😊

Ahol mi lakunk most jelenleg nagyon kedves szomszédaink vannak, és simán előfordul, hogy az autókat is nyitvahagyják. (Ez nyilván azért tényleg állam és környék függő)

különbség magyarország és usa között

7. Mozi élmény

Mozinként változó, de a nagyobb városokban a mozik olyanok, mint Mo-n a VIP mozi, csak jobb verzióban.

Az ülést fekvő pozícióba tudod alakítani, kimehetsz újratölteni a popcornt, nachost, és az üdítődet. Az üditő automatában pedig mindenféle ízű Colat és egyéb italt választhatsz. Ami negatívum, hogy itt nincs helyreszóló jegy, ezért mindenképpen érdemes időben odaérned, ha jó helyet akarsz

a.) Éttermes mozik

 Ez egy külön hatalmas élmény, amikor meg tudsz vacsorázni a moziban. Egy adott menü van, nyilván nem óriási választékkal, és nyilván nem éppen a legegészségesebb ételekkel (gyorskaja leginkább) de attól még élvezhető. 😊

8. Sportok szerepe

Mo-n is van egy bizonyos sport kultúra, de ami itt van az USA-ban, az valami fenomenális. Nagyon pozitív, hogy egész családokat, baráti társaságokat összehoz a meccsnézés. Nyilván, az amerikai foci, a kosárlabda, és a baseball azok, amik abszolút előnyt élveznek és szinte a csapból is ezek folynak. Itt az egyetemi csapatok komolyabb szintű bajnokságokban játszanak, mint otthon, ezért teljesen más kultúrája van az egésznek. Óriási élmény elmenni egy bárba, mondjuk egy Buffalo Wings-be (népszerű sportbár jó néhány hatalmas Tv-vel, különböző meccsekket is tudsz nézni egyszerre) és végignézni egy meccset, élszurkolókkal. A legtipikusabb és legnépszerűbb ételek az a csirkeszárny és a sör.

9. Indián kultúra

Amerikában szinte minden nemzet megtalálható, hiszen hatalmas, óriási népességgel. Mivel a párom félig indián, a nagyszülei pedig teljesen, volt szerencsém betekinteni az indián kultúrába, és személyesen átélni több indián fesztivált. Eszméletlen élmény, amikor látsz szebbnél szebb indián öltözékekbe bújva több generációt, ahogy indián táncot lejtenek, míg a háttérben indiánok dobolnak és énekelnek. Teljesen libabőrözös érzést adott! Amikor a legutóbbit végignéztem könnyet csalt a szemembe, olyannyira hatással volt rám. Valami fenomenális érezni azt az energiát amit még közvetítenek! Egyben, ad egy kis betekintést arról, hogy milyen lehetett régen, amikor egy-egy szertartást, vagy rituálét gyakoroltak.

különbségek magyarország és usa között

Amikor pedig egy indián rezervátumba mentünk el, ahol a boltokban mindegy egyes ember indián az különösen érdekes és picit fájdalomkeltő élmény volt. Hiszen ha abba belegondolunk, hogy elvették a földjeiket, és ki lettek telepítve a saját otthonaikból, igencsak szívfacsaró érzés. A párom nagymamája 10 éves koráig élt csak rezervátumban, ezért sajnos nem emlészik sok mindenre.

A jó néhány indián látványosság közül az egyik legmeghatározóbb az Őrült Ló szobor és múzeum amit már volt szerencsém látni, igazán meginditó és mély történelmet közvetít.

különbség magyarország és USA között

10. Egészségügyi ellátás

Az USA-ban az egészségügy teljesen máshogy működik mint Magyarországon. Obama elnök bevezetett egy olyan programot, ami mindenkit kötelez arra, hogy fizessen egészségbiztosítást. Előfordul, hogy a munkáltató fizeti utána, mint otthon, de ez azért nem mindennapos. Ezt a rendeletet, nagyon sokan nem méltányolták, és én a saját bőrömön is megtapasztaltam, hogy miért. Nyilván rengetegféle verziója van a biztosításnak, de az én esetemben havonta kb. 90.000 Ft-nak megfelelő összeget fizetünk, és azt gondolnád, hogy ez sok mindent fedez. Hát sajnos nem. A legutóbbi számlán, amikor a bőrgyógyásznál voltunk az ekcémám miatt (mintát vett a bőrömből és kb.10 percet töltöttem az orvosi szobában) mindössze 4 dollár (kb. 1200 Ft) volt fedezve és a többit ugyanúgy ki kell fizetnünk, ami kb. 28.000 Ft-nak megfelelő összeg volt. Vagyis magyarul ez alapján teljesen feleslegesen fizetem havonta a 90.000 Ft-nyi biztosítás összeget.

Összesen eddig 8 hónapot töltöttem Amerikában és még rengeteg mindent nem láttam. Szóval lehetséges, hogy évek múlva ez a poszt más pontokat fog tartalmazni. Addig is, remélem okoztam vele néhány jó pillanatot Neked, Kedves Olvasó.

Please like and share:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.