Egészséges-e a kis barna babocska vagy inkább felejtsük el?

A mai egészségtrendek világában nagyon nehéz eligazodni, hogy mi is egészséges, illetve, hogy mit kellene fogyasztanunk, vagy mit sem. Az interneten is ellentétes vélemények keringenek, van aki jótékony hatásokat ír le a kávéról, míg mások állítják, hogy bizony káros az emberi szervezetnek.

kávé

Még egy szakmabelinek is nehéz néha lépést tartani a folyamatosan változó és ellentétes nézőpontok világában, szóval egy laikusnak aki csak az általa talált netes (olykor nem is hiteles) forrásokból tud tájékozódni, még inkább összezavaró lehet…

TEHÁT EGÉSZSÉGES-E A KÁVÉ VAGY SEM?

kávét ugye senkinek nem kell bemutatni, az a kis babocska ami a kávécserjék érett piros terméseiben bújkál. Miután leszedik őket, szárítás után hántolás vagy áztatás útján távolítják el a babszemeket a gyümölcshústól. Áztatják, átválogatják, majd újabb szárítási folyamat után pörköléssel fejezik be a kávé feldolgozását (ezután kap barnás/feketés színt). Két faja van amiből kávét készítenek, az arab és a robuszta. Jónéhány helyen termesztik a világban, Brazíliával az élen. (Forrás)

A koffein a kávé legfőbb alkotóeleme, mely oly sokunk életét befolyásolja, jó vagy rossz irányba. Csak úgy mint rengeteg féle élelmiszer esetén a kávéról is megoszlanak a vélemények, de azért az emberiség nagyrésze közvetlen kapcsolatban áll vele, legalább 1 csésze erejéig naponta. 😉

A különböző kávéfajták különböző koffeintartalommal rendelkeznek, például míg egy csésze eszpresszó 40-80 mg-ot tartalmaz, addig egy hosszúkávé 115-120 mg-ot.

Ha a fogyasztási adatokat nézzük, az élen egy 2015-ös statisztika alapján Hollandia áll, évente 260 liter kávé/fő-vel, Finnországot és Kanadát maga mögé utasítva.

Sok esetben a kávét káros hatásokkal hozzák összefüggésbe, mint például a magas vérnyomás, álmatlanság. Amennyiben koffeinnel szeretnénk magunkat felfrissíteni sok esetben a tea megfelelőbb választás alacsonyabb koffein tartalma miatt. Viszont a másik oldalat nézve a kávé számos számunkra előnyös tulajdonsággal is rendelkezik, mint például az antioxidáns hatás.

 

A kávé káros hatásai

Mint ahogy azt sokan tudják, a nagy napi mennyiségek fogyasztása sajnos lehet káros hatással az emberi szervezetre. Mint az most az IIN-es tanulmányaim alatt is folyamatosan tanulom, a MÉRTÉKLETESSÉG a legfontosabb, tulajdonképpen bárminek a fogyasztása esetén. (nem az egyéb ártalmas élénkítőszerekre, drogokra gondolok természetesen) Valamint nem utolsó sorban az, hogy Rád milyen hatással van egészen konkrétan, hiszen mind különbözőek vagyunk, különböző biológiai reakciókkal.

Vízhajtó hatású, amivel elősegítheti a dehidratációt is.

-A kávé sajnos “túladagolható” és tud függőséget okozni, vagyis lehetséges a koffeinmérgezés. De ehhez azért valóban nagy adag kávémennyiség szükséges. Ha például valakinél a kávéivás után szédülés, erős szívdobogás, remegés lép fel, előfordulhat, hogy a szervezete negativan reagált a koffeinre, vagy túl sok került egyszerre bevitelre. A koffeintúladagolásos rémsztorik inkább azonban az energiaitalokhoz és az egyéb élénkítőszerekhez kapcsolódnak.

-Hosszútávon a nagyobb mennyiségekben való kávéfogyasztás egyik hátulütője, hogy savasítja a szervezetet, és a gyomor nyálkahártyáját is károsíthatja. Többek között ezért is fontos, hogy ne éhgyomorra fogyasszuk a kávét és minimum egy nagy pohár vizet (citromos még jobb) igyunk meg előtte, ha nem is eszünk valamit. A tejjel való fogyasztás egyébként tud segíteni például, mert  a tejfehérjék lekötik a koffeinból származó savakat.

A kávé és az egészséges alvás

Az egészséges alváshoz elengedhetetlen a lehetőleg zavartalan alvás, este 11 és reggel 7 óra között. Alvás közben a test regenerációs folyamatai beindulnak, ez az időszak amikor a szervezet gyógyítja, helyreállítja önmagát. A kávé könnyedén lehet a jó alvás ellensége, hiszen a koffein akár 12 óráig is a szervezetünkben maradhat, és vizelethajtó hatása miatt dehidratációt is elő tud intézni ,valamint nem utolsó sorban a mellékhelyiséget is gyakrabban látogatjuk meg általa.

Egy kutatásban megfigyelték az alvás minőségét azon emberek körében, akik lefekvés előtt közvetlenül, lefekvés előtt 3 órával és 6 órával megittak 400 mg koffeint tartalmazó kávét (kb. egy Venti méretű Starbucks kávé.) Mindegyik csoportnál kérdés nélkül jelentős mértékben romlott az alvás minősége, és semelyik csoport nem tudhatott zavartalant alvást magáénak.

A kávé és a mellékvese kapcsolata

Amikor kávét iszol, idegpályák aktiválódnak az agyadban és a mellékvese elkezd adrenalint termelni. Ez az válasz tökéletes akkor amikor egy embert kell megmentened az autója alól, de nem a legkellemesebb az emailjeid olvasása közben. Amikor a koffein hatása kezd alábbhagyni, elkezded magad fáradtnak, idegesnek, kedvtelennek érezni. Mijön ezután? Iszol egy újabb kávét, vagy valami édesség, egyéb élénkítőszer után nyúlsz. Ördögi körré válhat ez könnyedén sajnos.

Főleg, hogyha tényleg teret adsz a következő koffeinadagnak, akkor ez “hullámvasutazást” fog eredményezni a mellékveséid számára, sőt akár azok kimerültségéhez is tud vezetni. Ez pedig sajnos azt jelentheti, hogy nem tudják a kis dolgukat rendesen végezni, ami a megfelelő hormontermelést, immunrendszer erősítését, valamint a vércukorszint és a szövetek szabályozását foglalja magában, többek között.

Ez főleg azokra érvényes akik állandó és nagy kávéivók, mert nekik egyre több és több kávé kell ehhez az “adrenalin lökethez”, ami bizony a mellékvese “kiégéshez” tud vezetni.

A jelei ennek a következők lehetnek:

-Folyamatos fáradtság, konstans alacsony vércukor szint, depresszió, allergiák, ízületi és izomfájdalom, és krónikus fertőzések.

Mielőtt még nagyon elszomorodna, vagy megijedne az aki nagy kávéivó, a JÓHÍR az, hogy ez a probléma könnyen orvosolható, az élénkítőszerek, adott esetben a kávéadag lecsökkentésével, moderált, azaz még nem káros adagra.

Ez napi 1-2 csészét jelent. Így nem fogsz hullámvasutazást okozni a szervezetedben, viszont annál inkább élvezheted a kávé előnyös tulajdonságait!

Éljen! Nem kell örökre lemondani a kávéról!

A mértékletes kávéfogyasztás előnyei

kávé

 1. Jótékony hatása van az agyra:

A kávé alapvetően az idegrendszerben fejti ki a hatását, megszünteti az álmosságot, fáradtságot, unalomérzést. Megkönnyebülést nyújt migrén és fejfájás esetén.

 1. Javítja a memóriát, csökkenti a reakcióidőt és hangulatjavító hatással bír.
 2. Jótékony hatása van jónéhány betegségre nézve, főleg ami a megelőzését illeti. Többek között: szívbetegségek, rák, 2-es típusú cukorbetegség, súlykontroll, emésztési problémák, különösen a neurológiai betegségek (például Alzheimer kór, időskori elbutulás, és általánosságban a szellemi egészséget tekintve)
 3. Javítja és serkenti az emésztést és a sport teljesítményt.
 4. Gyorsítja az anyagcserét és serkenti a pajzsmirigy működését.
 5. Számos antioxidánst tartalmaz
 6. Csak maga a kávé megszagolása stresszcsökkentő hatású:

A szöuli nemzeti egyetem kutatói végeztek egy kísérletet amiben olyan patkányok agyi működését vizsgálták, akik stressz alatt voltak, alváshiány következtében. A kutatás azt eredményezte, hogy azoknak a patkányoknak a stresszhez kötődő agyi részében  amelyikekkel kávéaromát szagoltattak, jóirányú változás kötvetkezett be. Ez a kísérlet ugyan csak az alvás megvonásból eredő stresszre terjed ki, de ettől függetlenül bizonyítja, hogy már csak a kávé szaglászása is pozitív hatással van a szervezetre. Nyami, fincsi kávéillat!:)

 1. A kávé boldogabbá tud tenni.

Az amerikai Nemzeti Egészség Intézmény tanulmánya alapján, azok akik rendszeresen ittak kávét, 10%-al kevesebb eséllyel voltak depressziósak, mint azok akik nem ittak egyáltalán. Mielőtt arra gondolnál, hogy jajj de jó, a Cola is egészséges akkor a koffein tartalma miatt, ki kell ábrándítsalak, ez az eredmény nem a koffein, hanem az antioxidáns tartalma miatt alakul így a kávé esetében.

Szóval megkönnyebülés, hogy azért nem olyan rossz ez nekünk, de amint említettem NAGYON FONTOS, hogy mértékletesen, tehát ne észnélkül nagy mennyiségekben fogyasszuk.

Akinek ezzel gondja akadna és 2-nél több kávét szokott inni egy nap pár tipp az adag lecsökkentésére:

Kávémennyiség lecsökkentése

 

Nyilván függ is attól, hogy jelenleg milyen mennyiséget fogyasztasz, hiszen ahogy az elején is leírtam, a koffein tartalom eltér egy eszpresszo és egy hosszú kávé esetén is. Tehát 4 presszó kávé nyilván sokkal kevesebb koffeint fog tartalmazni, mint 4 hosszúkávé. 

 • Kezd kicsiben, ne drasztikusan csökkentsd le egyből a napi adagot, megelőzve ezzel az elvonás okozta fejfájást, idegességet, akár álmatlanságot is. Ez főleg akkor nagyon lényeges, ha nagy kávéivó vagy. Eleinte csak csökkentsd az adagodat 60-mililiterrel, majd ha kb. 1 hétig ennyivel kevesebbet ittál, csökkentheted 120 ml-el. Pár hét alatt szép komótosan elérheted a napi 1-2 adagot.
 • Az elvonási tünetek és az átmenet enyhítésére fogyassz zöld vagy fehér teát. Ezeknek alacsony a koffein tartalma, de mindenképpen segíteni fognak a folyamatban.
 • Igyál meg egy zöld juice-t, a kávéd előtt! Minél több zöldet iszol, annál kevesebb élénkítőszerre lesz szükséged, ahhoz, hogy energikusnak érezd magad.
 • Próbáld ki a nyers kakaót/csokit. Kis mennyiségben tartalmaz csak koffeint. Add hozzá a reggeli smoothiedhoz, vagy csobbantsd bele egy kis tejbe és élvezd forró csokiként.
 • Nagyon fontos, hogy maradj hidratált (egyébként is) napi 2-3 liter tiszta vizet igyál meg!
 • A végére pedig egy drasztikusabb, de erőteljesebb megoldás egyben:

Vond ki teljesen 3 hétre a kávét az életedből, majd add hozzá újra, kis adagokban. Figyeld meg közben a tested, hogy reagál (idegesség, esetleges remegés, emésztésbeli változások.)

Ne feledd mindig Te vagy magad legjobb orvosa, és érezni fogod, hogy mire van szükséged. (lehetőleg ne nyúlj egyből a kávéfőzőre;)

 • Nagyon jó detox kiegészítők a meditáció, szaunázás és a jóga.

Mint ahogy ezt a suliban amit épp végzek is több ízben tanuljuk, lehet, hogy valaki élvezi a nyers ételeket, mások pedig emésztési problémákkal jobb, ha kerülik őket. Ugyanez vonatkozik a kávéra.

Van akinek működik, van akinek nem.

Egy korábbi posztban említettem, hogy szoktam “böjtölni” azaz pihentetni az emésztőrendszeremet, 16-18 óráig és méghozzá az ún. “Bulletproof® Kávé” segítségével.

A böjtölésről magáról, majd írok egy külön posztban, de most íme a kávé:

Bulletproof® Kávé:

-1 evőkanál Kókuszolaj (MCT olaj amit az eredeti recept használ)

-1 evőkanál kizárólag fűvel ‘táplált” tehéntől származó vaj, erre egy tökéletes márka a Kerrygold vagy pedig organikus Ghee vaj

-1 adag hosszúkávé/eszpresszó

Adhatsz hozzá egy kis vanília esszenciát, steviát (lehetőleg természetes édesítőt de ha elhagyod az a legjobb), fahéjat. Én még kb. 2 dl forróvizet szoktam hozzá önteni és termoszba szoktam rakni. Minél tovább kortyolgatod, annál tovább kitart, és annál később leszel éhes. 

Rakj minden hozzávalót egy turmix gépbe és turmixold össze amíg krémes nem lesz. Vigyázz a kávé forrósága miatt érdemes lefognod a turmixgép tetejét, mert amennyiben esetleg régebbi géped van a forró kávé nyomása lelökheti azt!

Lehet, hogy először furcsán hangzik, hogy Úristen, ezeket a kávéba? Fújj!

Eleinte furcsa volt nekem is, hogy őszinte legyek és csak kisebb mennyiségben adtam hozzá a vajat és a kókuszolajat. De valóban nagyon krémessé, habossá, tápanyagdússá teszi a kávét, a vajból és a kókuszolajból származó egészséges zsír miatt. Órákig nem leszel tőle éhes, és nagyon jó hatással van az agyi működésre.

FONTOS: A kávéfogyasztásnál nagyon lényeges, hogy lehetőleg organikus kávét igyál, mert ennek a termesztésénél nem, vagy pedig alig használnak vegyszert, műtrágyát.

Konklúzió

Sose felejtsd el, hogy nem teljesen minden a kávéról szól. Vagyis inkább Rólad és a kávéról. Az egy dolog, hogy a kávénak milyen hatásai lehetnek, de azt úgyis Te fogod tudni, hogy megfájdul-e a fejed tőle, kiugrik-e a szíved a helyéről, vagy már szinte el sem tudod képzelni a reggeleidet nélküle.

Mindent összevetve a kávé igazán előnyös hatással bír az emberi szervezetre, DE természetesen mértékletesen fogyasztva és figyelve arra, hogy a Te szervezetedben milyen hatást vált ki.

Források innen, innen,  innen és innen.

J.

 

 

 

 

Please like and share:

One thought on “Egészséges-e a kávé vagy sem?”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.