Miért választottam az IIN-t?

 Institution of Integrative Nutrition, a világ legnagyobb táplálkozástudományi iskolája, ahol holisztikus egészség és életmód tanácsadónak tanulok.

Akik már esetleg olvasták a Rólam oldalt, tudják, hogy mi a blogom célja.

Akik esetleg nem, íme:

Ez a blog mindazoknak szól, akik boldogabbak szeretnének lenni a mindennapjaikban. Az én egyik folyamatos célom az életben, hogy harmóniában legyek önmagammal, a testemmel és a lelkemmel egyaránt. Ugyanebben szeretnék segíteni másoknak is.

A Candle & Coconut  azért jött létre, hogy mankót nyújtson mindenkinek aki át szeretné venni az irányítást élete felett, a megfelelő táplálkozástól kezdve egészen a szellem és a test folyamatos ápolásán át.

Lelkes, jövendőbeli holisztikus táplálkozási és életmód coachként tudom, hogy rengeteg egymásnak ellent mondó információ van mindenfelé. Ezért elhatároztam, hogy megszerzem a tudást, és megértek mindent annak érdekében, hogy megfelelő döntéseket hozzak a táplálkozásomat és életmódomat illetően, és másoknak is ez alapján segíthessek.

Jelenleg a világ egyik legjobb és legnagyobb táplálkozástudományi iskolájának az IINnek a diákja vagyok, ahol alapelvekről, diétákról, sóvárgásokról, a test és az étel kapcsolatáról és mindenekelőtt arról tanulok, hogyan teremthetünk teljességet az életükben, holisztikus módon.

Emellett az egyik fő okom az iskola elkezdésére az az igazán nyomós ok volt, hogy (mint ahogy el is mesélem a blogomban), meg van nagyobbodva a pajzsmirigyem, (van egy göb a jobb lebenyen) és én a természetes gyógyulást útját választottam a kés alá fekvés helyett. A hormonértékeim szerencsére rendben vannak, tehát “csak” a kb. 4 cm-es strúmával kell foglalkoznom.

A pajzsmirigy sztorim első, második harmadik részében (posztolásra kerül hamarosan) leírom, hogy mik azok a táplálkozási és egyéb alternatív módok, amit a kezdetektől kirpróbáltam és csinálok jelenleg.

Egyébként az iskolának köszönhetően találtam rá Andrea Beaman-re, aki kigyógyította magát és jónéhány páciensét már a pajzsmirigy betegségeiből természetes módon, figyelve komplexen testre, lélekre és mindenre ami körülveszi egyaránt. Fogok róla hamarosan egy külön posztot írni, mert beszéltem vele és megerősített abban, hogy abszolút gyógyítható az állapotom, nem én lennék az első akinek sikerült. Ez nagy megkönnyebülés volt számomra, azóta követem minden szavát.:)

De Dr. Lissa Rankin szintén az egyik órán volt előadó, (neki majd szentelek egy külön posztot szintén) ő az írója a Mind Over Medicine c. könyvnek, amit úgy lehetne kb. fordítani, hogy “Elme az orvoslás felett”. Ez a könyv hatalmas sikert aratott, a visszhangok mellett amit kapott (én is nemrég megvettem, beszámolok róla mindenképp, ha elolvastam).

Ő maga is egyébként a modern orvostudományból jött szülész-nőgyógyász. Azt vallja, hogy az emberi elme igenis képes meggyógyítani a testet, és az érzéseink, gondolataink tudatalatti rendszerünk befolyással van minden egyes sejtünkre és ez mind mind vagy betegséghez, vagy ugye gyógyuláshoz vezethet. Mutat is egy linket ahol rengeteg “spontán” gyógyulásos eset van összegyűjtve. (Angolul van nyilván, de ha valaki kíváncsi rá elküldöm szívesen.)

Mindennek oka van

Már életfilózófiámmá vált kedvenc mottóm:

“Mindennek oka van, semmi sem történik véletlenül.”

Tehát elkezdtem a pajzsmirigy problémámra úgy gondolni, hogy igenis okkal kaptam ezt az élettől, mert tanulnivalóm van belőle/általa. Arra kezdtem koncentrálni, hogy mi az amit “neki” köszönhetek és amit elhozott az életembe.

universe

Kezdve azzal, hogy az egészszéges táplálkozásra tértem át miatta.

Ami még talán ennél is meghatározóbb számomra, hogy pár éve még nem tudtam pontosan mit szeretnék kezdeni az életemmel.  A már ismert egészségügyi kihívásom miatt kezdtem jobban beleásni magam az egészséges táplálkozásba és így ötlött fel bennem először a blog ötlete is, amit még akkor nem valósítottam meg. (A személyes sztorijaim írása már korábban is megvolt, csak nem publikáltam őket jó ideig.)

A meditáció, önfejlesztés, spiritualitás már szerves része volt az életemnek 2008 óta és azt tudtam, hogy ennek továbbra is mindenképp helye lesz. Azt azonban nem éreztem, hogy csak kizárólag ezen a területen lenne az én utam. Így azt sem, hogy egy olyan foglalkozás által, – ami csakis kizárólag ezekre épül,- ki tudnék 100 %-osan teljesedni.

Ami miatt viszont ez az egész spiritualitás téma igazán magával ragadott az az, hogy már akkor is ÉREZTEM, az élet nem csak abból áll, hogy valaki egy olyan munkahelyen dolgozik amit nem szeret, egy olyan párkapcsolatban van amiben nem boldog és ezer más dolog amire csak azt mondanánk, hogy “hát nekem ez jutott, ilyen az élet”.

Erős vágy volt bennem, hogy minél inkább fejlesszem magam és olyan technikákat tanuljak, könyvekből vagy akár tanfolyamok által, ahol ezekről mind tanulhatok és tegyek azért, hogy az életem olyan legyen amilyenre igazán vágyok és ezáltal minél nagyszerűbb és boldogabb verzióját hozzam elő magamnak.

Lehet, hogy klisének hangozhat, de egyre több visszaigazolást kaptam az évek során, hogy mindennek oka van, mindig minden úgy alakul ahogy nekünk a legjobb még akkoris ha ezt az adott pillanatban nem így érezzük.

Az élet igenis olyan amilyenné tesszük, az oldalán azokkal a leckékkel amiket közben meg kell tanulnunk.

A testünk nem csak egy fizikai eszköz, nem egy élettelen program, amihez semmi közünk “kívülről”. Hiszek abban (ezzel nagyon nem vagyok egyedül a világban szerencsére), hogy az vagy amit megeszel. Hiszen amit magadba “tömsz” étel, átalakul, áthalad az egész szervezeteden szinte, a véráramodba kerülnek belőle a tápanyagok jobb esetben, rosszabb esetben a mérgek, és igenis nagy befolyással van a fizikai hogyanlétünkre és az egészségi szintünkre.

Egy idő után jobban kezdtem lenni attól, hogy nem ettem glutént, tejes dolgokat és a cukor fogyasztásomat is lecsökkentettem. Éreztem és megértettem, hogy mi az amiről a sok valódi táplálkozástudós (nem a kuruzslók és a 3 nap alatt lefogyasztalak típusú hirdetések) beszélnek ezeknek a dolgoknak a lecsökkentésével a táplálkozásomból.

Az egyik inspirátoromtól Kris Carr-tól, (több ízben beszélek róla a blogon) hallottam a suliról.

Amikor elolvastam róla mindent akkor tudtam, hogy na jó, nekem ez kell, én ezt szeretném! Ez az én utam! 

Nemhogy, megtanulhatok rengeteg dolgot amivel végre kitisztázom a fejemben (ami sokak fejében is ott van) lévő ellentéteket a mindenféle étel teóriákkal kapcsolatban, de még kapok is a kezembe egy olyan szakmát amivel másoknak segíthetek. Tehát még egy dolog amit a pajzsmirigyemnek köszönhetek.

Ezenkívűl amit szintén leírok a pajzsmirigy sztorim 1-3. részében, hogy elkezdtem magamon dolgozni, azokon a területeken főként, ami ugye a torokcsakrához kapcsolódik. Ezenfelül sokkal jobban befelé figyelni, figyelni a megérzéseimre és arra, hogy mit próbál a testem kommunikálni felém. Tehát ha ebből a nézőpontból tekintünk a “betegségemre” akkor egy áldás idáig az életemben.

Mi is tehát az IIN?

Insititute of Integrative Nutrition vagyis valahogy úgy fordítanám, hogy Integratív Táplálkozási Intézmény (elég idegenül hangzik így, de csak, hogy értsétek magyarul is)

Ez a világ legnagyobb táplálkozástudományi iskolája, ahol világszinvonalú orvosok, kutatók, táplálkozási és életmód szakértők, többek között Dr. Sara Gottfried, Dr. Mark Hyman, David Wolfe, Deepak Chopra, Gabrielle Bernstein, Arianna Huffington, és még sokan mások oktatnak. A tananagyban többek között olyan témákat fednek le, mint például az étel testünkben kiváltott hatása, több, mint 100 féle táplálkozási mód, a bioindividualizmus, vagyis hogy mindenki más és mindenkinek más működik, és minden olyan területet, ami testi-lelki és mentális egészségünkhöz hozzá tartozik.

Emellett coaching és business képzést is nyújt egyben, tehát egy komplett “praxist” ad a kezünkbe, valamint a program alatt kapunk egy üzleti weboldalt, névjegykártyákat és tanulunk marketinget és üzleti alapelveket is.

Ami különös büszkeséggel tölt el, hogy az iskola alapítója Joshua Rosenthal magyar származású. Kiderült, hogy nemrég járt Budapesten, mert a Vöröskereszttel volt egy projektje. Néhány szót már sikerült vele beszélnem, elmondta, hogy sajnos nem tud magyarul, csak pár kifejezést, mert pici volt amikor kiköltöztek USA-ba.

1992-ben alapította az iskolát, akkor még egy kis osztállyal indítva. Ma már akkorává nőtte ki magát az intézmény, hogy több százezer végzett diákja van, több mint 100 országból.

Miről is szól a tananyag többek között?

Ahogy már említettem nagyon komplex és profin összerakott  a tananyag amit tanulunk, de íme egy kis betekintés:

-Hogyan takarítsuk ki és tegyük rendbe az emésztőszervrendszerünket

-A szervezetben lévő különböző gyulladások okairól és a betegségekhez amikhez ez vezethet

-A legtöbb halált okozó betegségek és azok megelőzése

-Az ételek energetikája

-Szuperélelmiszerek és azok hatása

-Érzelmeken alapuló kényszeres evés megszüntetése és sóvárgások leküzdése

-A feldolgozott, finomított, gyors ételek, cukor egészségkárosító hatásairól

-Élelmiszer politikáról vagyis részletesebben arról, hogy mennyire nagy befolyással van ránk és a fogyasztásunkra mindaz amit a TV-ben, újságokban, sőt még az áruházak polcain is látunk. (Sajnos kőkemény lobbi, politikai, ipari érdekek állnak ezek mögött a dolgok mögött)

Ami még nagy pozítivum abban a szakmában amit ez az iskola adhat, hogy:

 • Te vagy a saját főnököd
 • Te osztod be és szervezed meg a munkaidődet
 • Bárhonnan tudsz dolgozni, bármikor
 • Pénzügyi szabadság
 • Másoknak segíthetsz miközben magadnak is segítesz

A suli egyik alapértéke amivel nagyon is tudok azonosulni:

“One’s food is another person’s posion.” Tehát ami az egyik embernek étel, az a másiknak lehet, hogy “méreg.”

Vagyis, nincs egy féle diéta ami mindenkire szabva jó lenne, és az embernek élete végéig aszerint kellene élnie. Az életkortól, élőhelytől, személyiségtől, testtípustól is függhet, hogy éppen mi jó nekünk, és az is természetes ha változnak a szükségleteink. Meg kell tanulnunk a testünkre figyelni és hallgatni.

Ami még nagyon tetszik még az iskolában, hogy előbbre veszi az ember hogyanlétét érzelmileg, lelkileg, szellemileg (elsődleges táplálék) mint azt, hogy mit eszik (másodlagos táplálék). Tehát ehetsz annyi fodros kelt, vagy brokkolit amennyit csak akarsz, ha nem vagy boldog a párkapcsolatodban, utálod a munkahelyed, vagy nem vagy jóban magaddal akkor aztán várhatod, hogy 100%-osan harmóniában legyél. Először ezeket kell helyrehozni és akkor jöhet a fodros kel! 😉

food

Na jó, vannak sokkal ízletesebb dolgok és egészséges ételek is amiről tanulunk, majd posztolok sokat úgyis a tanultakról.

Ezenkívűl az iskola alapelvei:

 1. Legyél a pozítiv változás forrása.
 2. Csináld amit szeretsz és szeresd amit csinálsz.
 3. Legyél példája a személyiségfejlődésnek és növekedésnek.
 4. Éld mindennapod azzal a szabadsággal, hogy megválaszthatod mi a jó Neked.
 5. Egymás támogatása  a jobb egészséghez vezető úton egy globális váltás közepette.
 6. Nyitottan fogadni és alkalmazni új módszereket.
 7. Egyensúlyt teremteni az élet minden területén.
 8. Leegyszerűsíteni mindent.

A képzéssel tehát tudok segíteni elsősorban abban a hozzámfordulóknak, hogy például az általánosnak és normálisnak hitt problémák; mint a délutáni édesség utáni sóvárgás, kajakóma, nem kiegyensúlyozott emésztés, stb. megszűnjenek. De abban is, hogy az amit megeszel hogyan és milyen formában van hatással akár arra is, hogy hogyan viselkedsz társaiddal és mennyire vagy harmóniában önmagaddal.

Tulajdonképpen holisztikus szemléletmóddal, természetes megoldásokra támaszkodva tudok abban támasz lenni, hogy visszakerülj önmagad legkiegyensúlyozottabb formájába és meg is tartsd azt.

Itt van egyébként egy sokat elmondó video arról, hogy telik egy holisztikus egészség és életmódtanácsadó napja. Nagyon izgalmasan!:)

A legfontosabb elvek a testi-lelki egyensúlyt tekintve

Talán ha megkérdezném bárkitől mi kellene ahhoz, hogy egészségesebben éljen, a legtöbben tudnának néhány alap választ, mint hogy:

-Több vizet kellene innom, többet kellene mozognom, több vitamin kellene bevinnem zöldségekből és gyümölcsökből, kevesebbet kellene gyorskaját fogyasztanom.

A probléma az, hogy hiába tudják sokan, mégse csinálják, csak akkor esetleg amikor már probléma van, és megijednek. Bill Clinton is akkor változtatott az életmódján és váltott a paleo majd vegán étkezésre, amikor túl volt 2 nagy szívkoszorúér műtéten. De sajnos a mai egészségügyi rendszerünk műtét és gyógyszerközpontú, tünetkezelés alapú, átmeneti megoldást hozó csak. A kezelőorvosok kevés tájékoztatást adnak arról, hogy a sokszor több kárt mint hasznot okozó gyógyszerek helyett/mellett még mit tehetnénk egészségünk visszanyerése érdekében.

De ezért vagyunk mi holisztikus táplálkozás és életmód tanácsadók, hogy segítsünk a mai egészségügyi helyzetet jobbá tenni. 🙂

Amennyiben kíváncsi vagy részletesen az iskola programjára, ezen a linken tudsz tájékozódni, de ha arról szeretnél hallani, hogyan tudsz rajtam keresztül kedvezményesen beiratkozni erre az egyedülállóan complex képzésre, akkor keress meg bátran és mondom a részleteket!

Szép hétvégét,

J.

Please like and share:

2 thoughts on “Institute of Integrative Nutrition avagy holisztikus egészség és életmód coach képzés”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.