Mit jelent Neked ez az ünnep?  Úgy igazából, mi Neked a Karácsony?

christmas

Sokan vagyunk sokfélék. Mind különbözően éljük meg a karácsonyt.

Van akinek teher, mert jajj mindenkinek ajándékot kell venni, és meg kell főzni egy teljes menüt, fogadni a vendégeket, vagy esetleg elutazni a családhoz, és úgyis állandóan csak veszekedés van, szóval a fenébe az egésszel.

Van akinek pedig, az év azon időszaka, amikor végre kicsit minden belassul, át lehet szellemülni az ünneppel, minőségi időt eltölteni a szeretteinkkel, és kicsit megpihenni. Lezárni az évet, hálával megtölteni a szívünket, mindazért amit idén átéltünk, és mindazért amink van.

Neked kell meg találnod azt amiért a Karácsony Neked Karácsony.

Ez lesz az első olyan karácsony az életemben, hogy a családomtól távol leszek, és még jó ideig nem is találkozom velük sajnos. Legtöbben tudjátok, de Keithhel, a párommal kiköltöztünk Amerikába november végén, és mivel elkezdtük nekem a zöld kártya folyamatot ezért nem tudok hazautazni amíg az nincs meg.

Nem mondom, hogy olyan csodálatos karácsonyaim lettek volna egyébként amit hiányolnék, mert sajnos ritka számmal voltak örömteliek. Köszönhetően annak, hogy az egyik családtagom elég gyakran a pohár fenekére nézett, megkeserítve ezzel nemcsak az ünnepet, hanem sok hétköznapot is. Szerencsére azért volt néhány boldog és inkább azokra emlékszem. Na de most nem erről szeretnék nektek írni.  Hanem arról, hogy kinek mi és mi lehet valójában a Karácsony.

christmas-tree

Amikor még hittem a Jézuskában, abban, hogy ő rakja az ajándékokat a fa alá, gyerekként nyilván teljesen másról szólt az ünnep. Azért voltunk jók egész évben, hogy mire az év végére kerül a sor, biztosak legyünk benne, hogy a Jézuska megjutalmaz minket az általunk vágyott ajándékkal.

christmasgift

Az amerikai gyerekek számára is hasonló ez, kivéve, hogy náluk ugye nincsen kis Jézus, hiszen náluk a Télapó “hozza” az ajándékokat. Amíg mindenki alszik Szenteste, csendben odarejti őket a fa alá, elfogyasztva a neki kinn hagyott és jól megérdemelt sütit és tejet. Illetve nem eszi és issza meg mind, bizonyítékot hagyván, hogy ott járt. 🙂

Kultúrától és szokásoktól függetlenül, amíg gyerek vagy, az egész olyan varázslatos, mágikus, egész évben ez tart lázban. Kicsiként még gyakrabban hiszünk a csodákban és másként fogjuk fel a világot. Ezt a hozzáállást (a csodában való hitet) sokszor át kellene ültetni felnőttek fejébe, teljesen más lenne a világ tőle, jó értelemben.

A Szenteste sem olyan ünnep itt Amerikában, mint nálunk. Itt a december 24-e egésznap “Christmas Eve” de nem csinálnak semmi extrát, max együtt vacsoráznak, de ez sem megszokott minden családnál. Nagyon sok minden még nyitva van 24-én, késő estig. Nekik a 25-e reggel, az ajándékbontás, és onnan indul az igazi “karácsonyozás”.

Felnőttként, más érzést adnak az ünnepek, de ha nem hagyjuk, akkor sem alszik ki az ünnep és a szeretet lángja, gyermeki varázsa belőlünk. Amikor elkezdünk készülődni a karácsonyra, amikor leülünk a karácsonyi vacsorához, amikor kibontjuk az ajándékokat, akkor a karácsony lelke ott van velünk, bennünk. Az ajándékokból jelképesen ki tudjuk bontani azt amit mi szeretnénk érezni, látni és hallani ezen az ünnepen.

 

girl-with-achristmas-gift

Mi most itt vagyunk pár hónapot Virginiában, egyébként egy gyönyörű környéken, Keith egyik munkatársának a házában, ami szintén nagyon szép, olyan régies, de mégis modern.

Készítettem a környékről pár képet, tényleg nagyon szép házak vannak itt, és imádom, ahogy fel vannak öltöztetve karácsonyi  díszbe.

housesinvirginiahousesinvirginia

A Szentestét itt töltjük még Harrisonburgben, pontosabban, a szomszéd házban, egy baráti pár házában, ők ugyanis elutaztak a gyerekeikhez, és nagyon nagylelkűen felajánlották, hogy átjöhetünk, itt tudunk ketten lenni és kicsit azért meghittebb az ünnep.

Íme a karácsonyfa a házban ahol vagyunk:

christmas-tree

Persze a mi ajándékaink nem lesznek alatta, mert holnap utazunk el Chicagoba, Keith családjához.

Holnap pedig a nagyszülők házában leszünk már, amint említettem, ahova jön majd délutánra az egész család karácsonyozni. Az ő családjuk hatalmas, főleg az enyémhez képest, úgyhogy olyan igazi filmbeli a karácsonyi vacsi. Óriási nyüzsgés van, sokféle ember, szinte be sem férünk egy szobába. Nekem ez még nem teljesen komfortos, mindössze amiatt, hogy annyira sokszor még nem találkoztam velük, illetve hiába tudok angolul, ők rettentő gyorsan és szlengesen beszélnek, szóval néha csak kapkodom a fejem, hogy miről is van szó. 😀

Napok óta karácsonyi zenét hallgatok, próbálok átszellemülni a karácsonyi hangulathoz. Valahogy ez a zene, most segít betölteni azt az űrt amit most igazából nem lehet, mert sajnos nem tudom a családomat ide repíteni, hogy velünk lehessenek. Érdekes, bár talán érthető, de a magyar daloktól inkább olyan kis szentimentális leszek. Az angol nyelvű dalok inkább valahogy meghittséget adnak, lehet, hogy azért, mert azokról mindig a filmek, és tényleg az “amerikai” karácsony jut eszembe.

Ettől függetlenül ez a kedvenc ünnepem az évben, és igyekszem a legjobbat kihozni belőle, még ígyis, hogy nem úgy töltöm, ahogy igazán szeretném.

A Karácsony valóban átalakul amikor felnövünk, amikor rájövünk és szomorú módon tudomásul vesszük, hogy nem a Jézuska/Télapó hozza az ajándékokat, és a karácsony nem csak arról szól, hogy szép ruhába öltözve izgatottan várjuk, hogy szét téphessük a dobozok csomagolását, és megláthassuk a tartalmát. Kicsit megváltozik bennünk valami. Egy picit talán meg is hal ez a varázslattal átitatott része az ünnepnek, amikor már nem vagyunk gyerekek többé.

De miről is szól felnőttként a karácsony?

Most lehet, hogy valami fellengős, csöpögős választ vársz tőlem, de akkor ki kell ábrándítsalak.

A Karácsony arról  szól amiről akarod, hogy szóljon.

Ha már előre elkönyveled katasztrófálisnak, azáltal, hogy későn állsz neki a főzésnek, sütésnek, készülődésnek, díszítésnek, akkor hiába is vársz mást tőle. Ha már előre nincs kedved a családoddal “enyelegni” és jó pofát vágni a távoli idegesítő rokonokhoz, akkor saját magadnak rontod el vele az egészet. Ez olyan, mint amikor mérges vagy valakire. A helyzeten nem fogsz javítani, a másik személynek sem lesz attól rosszabb, tehát ki az aki szenvedni fog mindössze? Te? Csakis, Te.

A Te döntésed, hogy állsz hozzá az ünnepekhez. Ha elhatározod, hogy legyél bárhol, bárkivel, legyen bármilyen stresszes, feszült, unott, vagy nem kívánt a helyzet, magadnak teszel egy szívességet, ha mégis szeretettel, mosolyyal, és melegséggel töltöd meg ezt a pár napot, és hidd el ha a te hangulatod megváltozik a körülötted lévő hangulat is meg fog.

Az emberekben sok keserűség van, sokan rossz élményeket, negatív emlékeket kötnek a karácsonyhoz, és ezért inkább a hátuk közepére sem kívánják. De én nem ezekhez az emberekhez szeretnék tartozni.

Ha elfogadsz tőlem egy jótanácsot, akkor Te se ezt tedd. (ha most azt gondolod, hogy én már pedig nem tudom, milyen az a rossz karácsony, ezért biztosan könnyű azt mondanom, hogy fogjam fel másként, hidd el nekem, igazán tudom milyen az amikor nem sok jó emléked van a karácsonyról, de ezt már az elején le is írtam, szóval tudom, hogy nem mindig könnyű)

Hanem, tényleg akármennyire is vagy távol a családodtól, akármennyire haragszol épp bármelyik családtagodra, vagy mérges az odaégett pulyka, kacsa, beigli, vagy az épp kiégett karácsonyfa égő miatt, inkább koncentrálj a szeretetre. A szeretetre ami igenis benned él, és fejezd ki amig lehet. Töltsd az ünnepet békében, amíg teheted a családoddal. Szerezz maradandó és jó emlékeket, és ahelyett, hogy negatív érzéseket táplálnál, inkább nevess  önfeledten, és érezd át igazán, hogy a karácsony benned van, csak úgy mint a szeretet, és olyan lesz, amilyenné Te teszed.

 

Ezúton szeretnék Nektek, Kellemes Karácsonyi Ünnepeket, békében, szeretetben, boldogságban, és jó döntésekben eltöltött perceket kívánni!

warmwishes

 

 

 

 

Please like and share:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.