A siker mindannyiunknak mást jelent. Különbözőek vagyunk, különböző értékrendekkel és életfelfogással. A siker lehet belső siker, de lehet külső is. Nyilván fontosabb az, hogy Te belül sikeresnek és boldognak érezd magad, mint az, hogy mások kívűlről  annak lássanak.

De Kit is tekintünk sikeresnek?

Egy best-seller írót, egy bloggert akinek 10.000 követője van, egy sportolót aki világbajnokságot nyert a saját sportjában? Igen, ez legtöbbünk szerint mind mind sikeresnek vélhető háttér.

A siker nagyon szerteágazó. Van akinek már siker az, hogy beér időben a munkahelyére, van akinek az a siker, ha 100 millió forint van a bankszámláján, van akinek pedig az, ha megvalósítja a napi céljait.  A Te életedben úgyis az a fontos, hogy neked mi a siker, és az a siker boldoggá tesz-e vagy sem. Mert ha nem tesz azzá, akkor fabatkát sem ér az egész.

Maya Angelou szerint a siker a következő:

 “Szeretni magadat, szeretni amit csinálsz, és szeretni azt, ahogy csinálod.”

Will Smith nevét úgy gondolom kevés embernek kell bemutatni. Óriási figura, amerikai színész, dalszövegíró, rapper, producer. A Newsweek (amerika egyik top hetilapja) Hollywood legmeghatározóbb, a Forbes pedig a legvagyonosobbak színésznek hívta az egész világon. Tehát valószínűleg van sejtése, mi kellhet a sikerhez. 🙂

Nekem ami nagyon hiteles a személyét tekintve, az a családja, a felesége és a gyerekei. Láttam őket az egyik Oprah-showban (sajnos nem élőben, ha kíváncsi vagy itt a link hozzá.) Ahogy itt a feleségéről/hez beszél, ahogy a családjához áll, igencsak tiszteletreméltó és követnivaló példa. Abszolút példaértékű apa és férj alak.

Én személyszerint imádom a filmes alakításait, rengeteg film van amit felsorolhatnék, de az egyik kedvencem tőle, A Boldogság Nyomában. Ebben a filmben egy nehéz sorsú apukát játszik egyébként a saját fiával, Jaden Smitthel, és eszméletlen inspiráló személyiséggel bír (egyébként a való életben is úgy gondolom.) Van is a filmről egy kis részlet az interneten, ezen a linken megtaláljátok. Javaslom megnézésre ha láttátok azért, ha nem láttátok akkor meg főleg. 🙂

Egyébként a top 10 tanácsában is benne lesz a legfontosabb mondata ennek a kis videónak. Sőt ezzel kezdődik a listája. 😉

Will Smith 10 legfontosabb tanácsa a sikerhez:

1. Ne hallgass a kishitűekre!

Ne higyj senkinek, aki azt mondja, hogy nem fog menni, hogy nem tudod megcsinálni. Még a saját apádnak sem.

2. Az aki most vagy, nem jelenti azt, hogy örökre annak is kell maradnod.

Lehet belőled bárki! Ne fogadd el azt, amilyen szerepet osztottak Rád, vagy amilyen helyzetben jelenleg vagy, az a fontos, hogy kivé fogsz válni!

3. Hozz döntéseket!

2+2 csak akkor 4, ha Te elfogadod annak! 2+2 az az, aminek Te szeretnéd, hogy legyen. A döntés szerepe nagyon meghatározó. Csak hozz egy döntést arról, hogy mit akarsz, hogy ki akarsz lenni, és a falak leomlanak előtted.

4. Legyen egy életcélod.

Élj aszerint, hogy miben tudsz segítségére lenni a világnak. A családodnak, a közösségednek, az emberiségnek. Találd meg azt, hogy mivel szolgálhatsz másokat. Nem kell nagy dolgokra gondolni, lehet ez a kedvességed, a barátságod, vagy akár a munkád által.

5. Légy nagyszerű!

A nagyszerűség nem egy elérhetetlen, ezoterikus, Istenszerű illuzió, ami csak bizonyos embereknek adatik meg, hanem valami olyan, ami valóban létezik és bárki számára megvalósítható. Nagyon egyszerű. Legyen valami, amiről a következőket gondolod  és tiszta szívből így is érzed: “Én ebben hiszek és hajlandó vagyok meghalni érte.” Innentől tudni fogod mi a teendőd.

6. Kötelezd el magad!

Legyél erős és maradj elkötelezett akkoris, amikor nehézzé válik valami. Előfordulhat, hogy fel akarod majd adni, de az is az utad része lesz, nem baj! De menj tovább és mindig az lebegjen a szemed előtt, akivé válni akarsz.

7. Légy verhetetlen!

Kétféle ember létezik: Az egyik a sikeres, aki nem fél meghalni a futópadon, a másik pedig a sikertelen, aki viszont igen. Ezt úgy értsd, hogy mindig  törekedj a legjobbra abban amit csinálsz, dolgozz Te a legkeményebben! Lehet bárki okosabb, szexisebb Nálad, de Neked kell lenned a legszorgalmasabbnak, aki soha nem adja fel és így biztosan sikerre viheted!

8. Fejleszd a képességeidet!

Tehetségesnek születni kell. A képességek viszont tanulhatóak és gyakorlással fejleszthetőek. Azonban a tehetség csupán nem elég a sikerhez. Ha nem fektetsz energiát és időt a tanulásba és abba, hogy napról napra jobb legyél abban amit csinálsz, a nehezebb és hosszabb utat választod.

9. Hagyd, hogy a félelem motiváljon!

Utálnod kell azt az érzést, hogy félsz valamitől! Nem szabad, hogy ez kontrolláljon bármiben is! Ha szembejön az adott lehetőség, dolog amitől félsz, annál jobban kell akarnod azt, hogy legyőzhesd a félelmedet! A komfortzónánkon túl és a határaink feszegetése által mindig jó dolgok történnek.

10. Légy elképesztő abban amit csinálsz!

A videó végén a The Fresh Prince of Bel Air című sorozatból látható egy jelenet, ahol Will egy apja nélkül felnőtt fiút alakít, brilliánsan mellesleg. Elkezdi sorolni, hogy mi mindent tanult meg az apja nélkül, legyen az vezetés, verekedés, kosarazás, és hogy mennyi fontos eseményről hiányzott az apja az életéből. De mindez arra ösztökéli őt, hogy ő soha ne legyen olyan, mint amilyen az apja volt!

Mi az amit mi ebből le tudunk szűrni? Azt, hogy legyen bármi is az amit csinálsz, kimagaslót kell létrehoznod! Hacsak átlagos módon csinálod, átlagos eredményre számíthatsz. Arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél benne!  Mert akármennyire is elcsépelten hangzik, ez a siker egyik meghatározó alapelve.

J.
Please like and share:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.